Zo voorkom je dat mail in de spam terecht komt

Lees alles over hoe jouw email nooit in de spam belandt.

Email marketing software vanaf 8 / maand

Kies ook voor de beste email marketing software.

Probeer nu gratis

Emailmarketing is een krachtig instrument om je boodschap over te brengen en je doelgroep te bereiken. Maar zelfs de meest doordachte emailcampagne kan falen als je emails ongeopend in de spamfolder belanden. Hoe zorg je ervoor dat je emails daadwerkelijk in de inbox van je ontvangers terechtkomen? Wat zijn de factoren die je emails in de spamfolder kunnen doen belanden en hoe kun je dit voorkomen?

In dit uitgebreide artikel duiken we diep in de wereld van spamfilters, verzendreputatie en andere elementen die bepalen of je email in de inbox of de spamfolder terechtkomt. We bekijken ook een aantal praktische tips en strategieën die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je emails worden gelezen en niet als spam worden gemarkeerd. Of je nu een emailmarketing veteraan bent of net begint, deze gids biedt je de tools om je email deliverability te optimaliseren en je campagnes naar een hoger niveau te tillen.

Dus, als je moe bent van het zien van je zorgvuldig samengestelde emails die verloren gaan in de spamfolder, lees dan verder en ontdek hoe je dit kunt voorkomen.

Snelle navigatie

Mail komt in spam: hoe werkt dat?

Email is een onmisbaar kanaal voor marketing, maar wat als je zorgvuldig samengestelde emails direct in de spamfolder van je ontvangers belanden? Om dit probleem te begrijpen en uiteindelijk te voorkomen, is het belangrijk te weten hoe dit precies werkt.

Wat is een spamfilter?

Een spamfilter is een softwaretoepassing die inkomende emailberichten analyseert om te beoordelen of deze legitiem zijn of als spam moeten worden gemarkeerd. Spamfilters maken gebruik van een complex algoritme dat diverse factoren in overweging neemt, zoals de inhoud van de email, de afzender en het gedrag van andere ontvangers ten aanzien van vergelijkbare emails.

Wat is een verzendreputatie?

Je verzendreputatie is eigenlijk een soort ‘rapportcijfer’ dat internetproviders aan jouw emaildomein toekennen. Deze score wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals het aantal emails dat je verstuurt, hoeveel daarvan daadwerkelijk worden geopend en of je emails vaak als spam worden gemarkeerd. Een goede verzendreputatie helpt je om de spamfilters te passeren, terwijl een slechte reputatie er juist voor zorgt dat je emails eerder als spam worden aangemerkt.

In het kort is de werking van spamfilters en je verzendreputatie een samenspel van technische en gedragsmatige factoren. Om te zorgen dat je emails daadwerkelijk in de inbox van je ontvangers terechtkomen, is het belangrijk om een goede verzendreputatie op te bouwen en te begrijpen hoe spamfilters werken.

Factoren die je email uit de spam houden: zo kom je in de inbox

Om ervoor te zorgen dat je emails daadwerkelijk in de inbox van je ontvangers belanden, zijn er verschillende factoren en technieken die je kunt toepassen. Hier zijn ze op een rijtje:

 • Relevantie van de content: zorg dat je emails waardevolle en relevante informatie bevatten. Dit verkleint de kans dat ontvangers je berichten als spam markeren.
 • Onderwerpregels: maak je onderwerpregels duidelijk en relevant om verwarring en frustratie bij de ontvanger te voorkomen.
 • Open ratio: een hoog open ratio verbetert je verzendreputatie. Dit kun je bereiken door je mailinglijst te segmenteren en je emails te personaliseren.
 • Balans tussen tekst en afbeeldingen: vermijd een overvloed aan grote afbeeldingen, want dat kan spamfilters activeren. Zorg voor een evenwichtige verhouding tussen tekst en beeld.
 • Woordgebruik: vermijd het gebruik van spam-gevoelige woorden zoals ‘gratis’, ‘winnaar’, en ‘cash’ in zowel de onderwerpregel als de inhoud van je email
 • Uitschrijfopties: maak het eenvoudig voor ontvangers om zich uit te schrijven. Dit toont respect voor de ontvanger en verkleint de kans dat je email als spam wordt aangemerkt.
 • Kwaliteit van de links: zorg ervoor dat alle links in de email leiden naar betrouwbare en relevante websites.
 • SPF/DKIM instellingen: implementeer SPF (Sender Policy Framework) en DKIM (DomainKeys Identified Mail) om te bevestigen dat de emails daadwerkelijk van jou zijn.
 • Fysiek adres: het opnemen van een fysiek adres is niet alleen een wettelijke vereiste, maar draagt ook bij aan de geloofwaardigheid van je email.
 • Responsive design: zorg dat je emails er goed uitzien op alle apparaten. Een slecht ontwerp kan leiden tot een lagere gebruikersengagement en een hogere kans op markering als spam.
 • Testen en meten: gebruik A/B-tests om verschillende elementen zoals onderwerpregels, content en verzendtijden te optimaliseren.
 • Gedetailleerde tracking: maak gebruik van analytics om het gedrag van de ontvangers te begrijpen. Dit kan je helpen bij het aanpassen van toekomstige campagnes.
 • Regelmatige lijst opschoning: houd je emaillijst schoon door inactieve en niet-reagerende ontvangers te verwijderen.
 • Double opt-in: gebruik een double opt-in systeem om er zeker van te zijn dat de ontvangers je emails ook echt willen ontvangen
 • Zorg voor een werkend ‘reply-to’ adres: een niet-werkend reply-to-adres kan je email er verdacht uit laten zien voor spamfilters. Een legitiem reply-to adres draagt bij aan je verzendreputatie.
 • Stuur geen grote bijlagen: grote bestanden kunnen spamfilters activeren, dus probeer bijlagen klein te houden of maak gebruik van cloudlinks.
 • Authenticatie van het domein: naast SPF en DKIM is er ook DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance). Dit helpt je om je email verder te authenticeren en beschermt tegen phishing.
 • Gebruik een vertrouwde email serviceprovider: kies een email marketing platform met een goede reputatie, zoals Nextmessage, om de deliverability van je emails te verhogen.
 • Vermijd verkorte URL’s: gebruik volledige URL’s in plaats van verkorte, omdat spamfilters verkorte URL’s soms als risicovol beschouwen.
 • Gebruik van ‘Alt’ tags bij afbeeldingen: voorzie alle afbeeldingen van ‘alt’ tags om aan te geven wat er op de afbeelding staat, voor het geval de afbeelding niet geladen kan worden.
 • Houd de HTML schoon: slordige HTML-codes kunnen ervoor zorgen dat je email als spam wordt beschouwd. Zorg daarom voor nette en gestructureerde HTML.
 • Plain-tekst versie: bied naast een HTML-versie ook een plain-tekst versie van je email aan. Dit verhoogt de toegankelijkheid en geloofwaardigheid van je bericht.
 • Vraag om toegevoegd te worden aan contacten: moedig ontvangers aan om je emailadres toe te voegen aan hun contactenlijst. Dit verhoogt de kans dat toekomstige emails de inbox bereiken.
 • Verzendtijd optimalisatie: het tijdstip waarop je emails verstuurt, kan invloed hebben op de open ratio en daarmee op je verzendreputatie.
 • Transparantie over verzamelmethode: wees duidelijk over hoe je de emailadressen hebt verzameld en waarvoor je ze gaat gebruiken, om zo het vertrouwen van de ontvanger te winnen.
 • Personalisatie en segmentatie: afgestemde en persoonlijke emails worden minder snel als spam beschouwd. Het toepassen van segmentatie kan hierbij helpen.

Door deze factoren en technieken in acht te nemen, vergroot je de kans aanzienlijk dat je emails de inbox van je ontvangers bereiken en niet als spam worden aangemerkt.

Hoe controleer je of de mail goed genoeg is en niet in spam terecht komt?

Het is één ding om je emails te optimaliseren, maar hoe weet je zeker dat je inspanningen effectief zijn? Gelukkig zijn er manieren om te controleren of je emails daadwerkelijk de inbox bereiken en niet als spam worden aangemerkt.

 • Testmails: stuur testmails naar verschillende emailproviders (zoals Gmail, Yahoo, en Outlook) om te controleren of je email daadwerkelijk in de inbox belandt en er goed uitziet.
 • Spam checkers: er zijn online tools beschikbaar die de spam-score van je email kunnen beoordelen. Deze tools geven aan welke elementen als risicovol worden beschouwd door spamfilters.
 • Deliverability rapporten: veel emailmarketing platforms, waaronder Nextmessage, bieden deliverability rapporten aan. Deze rapporten geven inzicht in hoeveel van je emails daadwerkelijk zijn afgeleverd in de inbox.
 • Feedback loops: sommige emailproviders bieden feedback loops aan waarbij je kunt zien welke ontvangers je emails als spam hebben aangemerkt. Dit geeft je de kans om je strategie aan te passen.
 • Segmenteren en A/B testen: gebruik segmentatie en A/B-tests om kleine wijzigingen aan te brengen en de resultaten te meten. Dit kan variëren van het aanpassen van je onderwerpregels tot het wijzigen van de inhoud van de email.
 • Analyse van de open- en klikratio’s: een lage open- of klikratio kan een indicatie zijn dat je emails niet goed worden ontvangen. Analyseer deze gegevens om te zien waar verbetering mogelijk is.
 • Controleer je lijst: houd je emaillijst schoon. Emails die ‘bouncen’ of niet worden afgeleverd kunnen een teken zijn dat je email mogelijk als spam wordt beschouwd.
 • Controleer je SPF/DKIM instellingen: regelmatig je instellingen controleren is een goede manier om te zorgen dat deze correct zijn. Fouten hier kunnen leiden tot afleveringsproblemen.
 • Let op waarschuwingen: veel emailmarketing platforms geven waarschuwingen als ze denken dat je email als spam kan worden beschouwd. Neem deze waarschuwingen serieus en pas je email aan waar nodig.
 • Vraag om feedback: moedig ontvangers aan om feedback te geven als zij problemen ervaren met het ontvangen van je emails. Dit geeft je waardevolle informatie uit eerste hand.

Door deze stappen te volgen, kun je een goed inzicht krijgen in de effectiviteit van je emailcampagnes en waar nodig verbeteringen aanbrengen.