Wat is email deliverability? 2024 Best practices & tips

Lees alles over het optimaliseren van jouw email deliverability.

Email marketing software vanaf 8 / maand

Kies ook voor de beste email marketing software.

Probeer nu gratis

In het digitale tijdperk van vandaag is email marketing nog steeds een van de meest effectieve kanalen om je doelgroep te bereiken. Echter, het succes van je email marketingcampagnes hangt niet alleen af van boeiende inhoud en een aantrekkelijk ontwerp, maar ook van hoe goed je emails daadwerkelijk de inbox van je ontvanger bereiken. Dit is waar email deliverability in het spel komt.

In dit uitgebreide artikel duiken we diep in het concept van email deliverability. We verkennen wat het precies is, waarom het zo belangrijk is, en welke factoren van invloed zijn op een succesvolle email aflevering. Bovendien geven we je de nieuwste best practices en tips voor 2024, uitleg over technische aspecten zoals SPF, DKIM en DMARC, en bespreken we essentiële metrics en tools die je kunt gebruiken voor monitoring. Of je nu een doorgewinterde email marketeer bent of net begint, dit artikel biedt waardevolle inzichten en actiepunten om je email deliverability naar een hoger niveau te tillen.

Snelle navigatie

Wat is email deliverability?

Email deliverability is een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van email marketing, maar wat betekent het precies? In eenvoudige bewoordingen verwijst email deliverability naar het vermogen van een email om succesvol de inbox van de ontvanger te bereiken zonder te worden gefilterd als spam of volledig te worden geblokkeerd door de emailprovider.

Verschil email delivery en email deliverability

Hoewel de termen “email delivery” en “email deliverability” vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze niet hetzelfde. Email delivery verwijst simpelweg naar het feit dat een email is verzonden en ontvangen door de mailserver van de ontvanger. Dit betekent echter niet dat de email daadwerkelijk in de inbox van de ontvanger is beland; het kan ook in de spam-map terecht zijn gekomen.

Email deliverability gaat een stap verder en richt zich op de route die de email aflegt van de verzender naar de inbox van de ontvanger. Dit omvat factoren zoals de reputatie van het IP-adres van de verzender, de kwaliteit van de emailcontent en zelfs het gedrag van de ontvanger (zoals het markeren van eerdere emails als spam).

Waarom is het zo complex?

Je zou kunnen denken dat als je een email verzendt, deze automatisch in de inbox van de ontvanger terechtkomt. In werkelijkheid zijn er echter veel variabelen die de uiteindelijke bestemming van je email kunnen beïnvloeden. Moderne emailproviders gebruiken geavanceerde algoritmen om te bepalen of een binnenkomende email legitiem is of niet. Deze algoritmen kijken naar een breed scala van signalen, van de technische aspecten van de email tot het gedrag van de gebruiker, om te bepalen waar een email moet worden geplaatst: in de inbox, de spam-map, of ergens anders.

Door een grondig begrip van wat email deliverability is en hoe het werkt, kunnen bedrijven en marketeers hun emailstrategieën optimaliseren om ervoor te zorgen dat hun boodschap de beoogde ontvangers bereikt. In de volgende secties zullen we dieper ingaan op de verschillende factoren die email deliverability beïnvloeden en hoe je deze in jouw voordeel kunt gebruiken.

Nu je een basisbegrip hebt van wat email deliverability is, ben je beter uitgerust om de best practices te begrijpen die in de rest van dit artikel zullen worden besproken.

Waarom is email deliverability belangrijk?

Nu je een goed begrip hebt van wat email deliverability is, vraag je je misschien af waarom het zo belangrijk is. In deze sectie zullen we enkele van de cruciale redenen bespreken die het belang van een goede email deliverability onderstrepen.

Invloed op Open Rates en Click-Through Rates

Een van de meest directe manieren waarop email deliverability impact heeft op je email marketing is via open rates en click-through rates. Als je emails regelmatig in de spam-map belanden of helemaal niet worden afgeleverd, kun je er zeker van zijn dat je open en click-through rates zullen dalen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de effectiviteit van de afzonderlijke campagne maar kan ook een negatief effect hebben op de algehele ROI van je email marketinginspanningen.

Behoud van reputatie en klantrelaties

Als je emails niet in de inbox van je ontvangers terechtkomen, loop je het risico dat je merkreputatie en klantrelaties schade oplopen. Het niet ontvangen van belangrijke updates, aanbiedingen of nieuwsbrieven kan leiden tot een verminderd vertrouwen in je merk.

Vermijden van blacklisting

Email service providers hebben lijsten met IP-adressen en domeinen die bekend staan om het verzenden van spam of schadelijke content. Als je te veel emails verstuurt die als spam worden gemarkeerd, loop je het risico op een blacklist te komen. Dit kan een ernstig en langdurig effect hebben op je vermogen om emails te verzenden, niet alleen naar de getroffen provider maar mogelijk ook naar andere providers.

Financiële impact

Een lage email deliverability kan ook een directe impact hebben op de bottom line. Als je betaalt voor het verzenden van een groot aantal emails, maar een groot deel daarvan bereikt de inbox niet, dan zijn dat verloren kosten. Bovendien mis je potentiële inkomsten uit verkopen, aanmeldingen of andere conversie-acties die uit een succesvolle emailcampagne kunnen voortvloeien.

Concurrentievoordeel

In een digitale wereld waar iedereen vecht om de aandacht van de consument, kan een hoge email deliverability je een belangrijk concurrentievoordeel geven. Het zorgt ervoor dat je berichten worden gezien en, hopelijk, actie ondernemen, terwijl die van je concurrenten misschien in de spam-map belanden.

Kortom, email deliverability is niet zomaar een technische metric; het is een cruciaal onderdeel van je algehele email marketing strategie dat directe invloed heeft op je relatie met klanten, de effectiviteit van je campagnes en uiteindelijk je bottom line. Het is daarom van het grootste belang om de factoren te begrijpen die je email deliverability beïnvloeden en actief stappen te ondernemen om deze te optimaliseren. In de volgende secties zullen we enkele van deze factoren en best practices verder verkennen.

Factoren die email deliverability beïnvloeden

Goede email deliverability is geen toeval; het is het resultaat van een goed geplande en uitgevoerde strategie. Er zijn verschillende factoren die je email deliverability kunnen beïnvloeden, en het is belangrijk om deze te kennen om effectieve email marketingcampagnes uit te voeren. Hier volgen enkele van de belangrijkste factoren:

IP-Adres: wat is een IP-adres in de context van email marketing?

Een IP-adres is als het ware het “huisadres” van waaruit je je emails verstuurt. Net zoals je een fysiek adres nodig hebt om post te verzenden, heb je een IP-adres nodig om emails te verzenden.

Hoe een goed IP-adres te behouden

Het is van cruciaal belang om een goede reputatie van je IP-adres te behouden. Als vanaf een bepaald IP-adres veel spam wordt verzonden, zullen email service providers dit adres gaan wantrouwen. Enkele tips voor het behouden van een goed IP-adres zijn:

 • Vermijd het verzenden van spam.
 • Houd je lijsten schoon.
 • Volg de algemene best practices voor email marketing.

Domeinreputatie: wat betekent het en hoe wordt het gemeten?

Je domeinreputatie is een score die aangeeft hoe betrouwbaar je domein is in de ogen van email service providers. Deze score wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals spamklachten, het percentage geopende emails en click-through rates.

Hoe verbeter je je domeinreputatie?

 • Zorg voor relevante content.
 • Maak gebruik van double opt-in om je lijsten schoon te houden.
 • Houd de frequentie van je emails in de gaten.

Content: het belang van relevante en waardevolle inhoud

De inhoud van je email is een van de meest directe factoren die de ontvanger ziet, en het kan een grote impact hebben op hoe je email wordt ontvangen. Spamfilters kijken ook naar de inhoud van de email om te beoordelen of deze spam is of niet.

Tips voor het maken van goede content

 • Vermijd spamachtige woorden en zinsdelen.
 • Gebruik een duidelijke en eerlijke onderwerpregel.
 • Zorg voor een goede text-to-image ratio.

Lijsthygiëne: wat is het en waarom is het belangrijk?

Lijsthygiëne verwijst naar het proces van het regelmatig opschonen van je emaillijsten door inactieve of niet-betrokken abonnees te verwijderen. Dit is belangrijk omdat oude of inactieve emailadressen je deliverability kunnen schaden.

Hoe houd je je lijst schoon?

 • Verwijder inactieve abonnees.
 • Maak gebruik van een double opt-in proces.
 • Monitor bounce rates en neem passende actie.

Inzicht in deze factoren en het actief beheren ervan kan een significant verschil maken in hoe succesvol je email marketingcampagnes zijn. In de volgende sectie zullen we enkele best practices en tips voor 2024 bekijken om je email deliverability te optimaliseren.

Goede delivery rate en bounces: wat moet je weten

Goede delivery rate

Een goede delivery rate is een indicatie dat je emails daadwerkelijk in de inbox van de ontvanger aankomen en niet worden gefilterd als spam of geblokkeerd door de email service provider. Een delivery rate van boven de 95% wordt doorgaans als gezond beschouwd. Een lage delivery rate kan een teken zijn dat je email reputatie moet worden verbeterd, wat kan door het toepassen van best practices zoals SPF, DKIM, en DMARC.

Bounces: hard en soft

Hard bounce: dit is een email die permanent is geweigerd door de ontvangende server. Dit kan komen door verschillende redenen, zoals een niet-bestaand emailadres. Hard bounces zijn schadelijk voor je verzendreputatie en moeten direct uit je mailinglijst worden verwijderd.
Soft bounce: dit zijn tijdelijke problemen bij het afleveren van een email. Het kan komen door een volle inbox van de ontvanger of tijdelijke serverproblemen. Soft bounces vereisen doorgaans geen directe actie, maar als een emailadres herhaaldelijk soft bounces veroorzaakt, is het aan te raden dit adres te onderzoeken.

2024 Best Practices & Tips

Het jaar 2024 brengt nieuwe kansen en uitdagingen op het gebied van email marketing. Maar ongeacht de veranderende trends, blijft de basis voor goede email deliverability hetzelfde. Hier zijn enkele van de beste praktijken en tips die je dit jaar kunt volgen om je email deliverability te optimaliseren.

Authenticatie: SPF, DKIM, en DMARC

Een van de eerste stappen in het verbeteren van je email deliverability is het instellen van authenticatiemethoden zoals SPF (Sender Policy Framework), DKIM (DomainKeys Identified Mail) en DMARC (Domain-based Message Authentication Reporting and Conformance). Deze technologieën helpen om te verifiëren dat de email daadwerkelijk afkomstig is van jou, wat het vertrouwen van email service providers en uiteindelijk de deliverability verbetert.

 • SPF (Sender Policy Framework): dit is een email-authenticatiesysteem dat bedoeld is om te voorkomen dat spammers de ‘From’-adres van een email vervalsen. Het stelt de email server in staat om te verifiëren dat een email die afkomstig lijkt van een specifiek domein ook daadwerkelijk door dat domein is verzonden.
 • DKIM (DomainKeys Identified Mail): dit is een andere authenticatiemethode die een digitale handtekening toevoegt aan de headers van een emailbericht. Deze handtekening kan vervolgens door de ontvangende server worden gecontroleerd om te bevestigen dat het bericht daadwerkelijk afkomstig is van het opgegeven domein en niet is gewijzigd tijdens het transport.
 • DMARC (Domain-based Message Authentication Reporting and Conformance): dit is een protocol dat SPF en DKIM combineert en extra mogelijkheden biedt, zoals rapportage en beleidsafhandeling. Met DMARC kan een organisatie aangeven welke methode(n) gebruikt moeten worden om de authenticiteit van een email te controleren en wat er moet gebeuren met emails die niet voldoen aan deze vereisten.

Monitoring: tools en metrics die je kunt gebruiken

Het is belangrijk om de prestaties van je emailcampagnes voortdurend in de gaten te houden. Gebruik tools en dashboards die metrics zoals open rates, click-through rates, en bounce rates bijhouden. Als je merkt dat een van deze getallen aanzienlijk afwijkt, is het tijd om je strategie te herzien.

 • Nextmessage Dashboard: als je gebruikmaakt van Nextmessage voor je email marketing, biedt het dashboard van deze software waardevolle inzichten in je campagneprestaties. Het toont real-time analytics zoals open rates, click-through rates, en conversieratio’s. Daarnaast kun je de resultaten van A/B-testen bekijken en krijg je toegang tot geavanceerde segmentatie-opties. Dit alles helpt je niet alleen bij het monitoren van de gezondheid van je email campagnes, maar stelt je ook in staat om ze te optimaliseren voor betere deliverability en engagement.
 • Sender score: dit is een online tool die je reputatie als verzender beoordeelt op een schaal van 0 tot 100, gebaseerd op verschillende factoren zoals spamklachten en blacklistings. Een hogere Sender Score kan de kans verhogen dat je emails de inbox van de ontvanger bereiken.
 • Mail-tester.com: deze online tool is specifiek ontworpen om de ‘gezondheid’ van je emails te controleren. Je stuurt simpelweg een testemail naar een door de site gegenereerd adres en krijgt vervolgens een gedetailleerd rapport over aspecten zoals SPF, DKIM, en DMARC authenticatie, evenals eventuele redenen waarom je email als spam zou kunnen worden gemarkeerd.

A/B-testen: het belang van continue optimalisatie

A/B-testen is een krachtige methode om de effectiviteit van verschillende elementen in je emails te meten, zoals onderwerpregels, afbeeldingen of call-to-actions. Door voortdurend te testen en te optimaliseren, blijf je op de hoogte van wat het beste werkt voor je publiek. Voorbeelden:

 • Onderwerpregels: test verschillende onderwerpregels om te zien welke de hoogste open rate genereert. Je kunt verschillende taktieken proberen zoals het stellen van een vraag, het gebruik van urgentie, of het personaliseren met de naam van de ontvanger.
 • Afzender naam: probeer verschillende combinaties van de afzender naam en het emailadres om te ontdekken welke het meest betrouwbaar en herkenbaar is voor je ontvangers, en dus de open rate kan verhogen.
 • Inhoud en lay-out: experimenteer met de structuur en inhoud van de email zelf. Dit kan variëren van het aantal en soort afbeeldingen, tot de lengte en stijl van de tekst, en de plaatsing van call-to-action knoppen.
 • Tijdstip en dag van verzenden: test verschillende tijdstippen en dagen van de week om te achterhalen wanneer je doelgroep het meest waarschijnlijk hun email zal openen. Dit kan helpen om de timing van toekomstige campagnes te optimaliseren.
 • Personalisatie: test de impact van personalisatie-elementen, zoals het noemen van de naam van de ontvanger of het aanbieden van productaanbevelingen op basis van eerdere aankopen. Dit kan je inzicht geven in hoe personalisatie de engagement kan beïnvloeden.
 • Segmentatie: het belang van het sturen van de juiste boodschap naar de juiste doelgroep
  Niet iedereen op je emaillijst is geïnteresseerd in hetzelfde type content.

Door je lijst te segmenteren op basis van gedrag, demografie of andere factoren, kun je gerichtere en relevantere content sturen. Dit zal niet alleen je engagement verhogen maar ook je deliverability verbeteren.

Regelmatige opschoning van je lijst

We hebben al het belang van lijsthygiëne besproken, maar het kan niet genoeg benadrukt worden. Maak er een gewoonte van om je lijst regelmatig te schonen en inactieve abonnees te verwijderen.

Respecteer de voorkeuren van de ontvanger

Opties voor inschrijving: voordat je begint met het versturen van emails, is het cruciaal om te begrijpen hoe je abonnees kunt werven op een manier die zowel effectief als respectvol is. Hier zijn enkele opties:

 • Opt-in: dit is de meest basisvorm van toestemming. De gebruiker geeft actief aan emails van je te willen ontvangen, meestal door een vakje aan te vinken tijdens het aanmeldproces op je website.
 • Soft opt-in: in dit geval heeft de ontvanger al een relatie met je bedrijf (bijvoorbeeld door een aankoop te doen) en heb je hun emailadres in dat proces verkregen. De soft opt-in geeft je het recht om emails te sturen, maar het is goede praktijk om de ontvanger alsnog expliciet de keuze te geven om zich uit te schrijven.
 • Double opt-in: dit is een tweestapsproces waarbij de gebruiker na het invullen van hun emailadres een bevestigingsmail ontvangt. Pas nadat de gebruiker de inschrijving via deze mail heeft bevestigd, worden ze toegevoegd aan de mailinglijst. Dit is de gouden standaard voor email toestemming en wordt sterk aanbevolen om de kwaliteit van je mailinglijst hoog te houden.

Duidelijke uitschrijfoptie

Zorg ervoor dat je een duidelijke en zichtbare uitschrijfoptie biedt in al je emails. Dit is niet alleen een best practice, maar in veel jurisdicties, waaronder de EU met de GDPR-wetgeving, ook een wettelijke vereiste. Een gemakkelijke manier voor ontvangers om zich uit te schrijven, draagt bij aan een positieve gebruikerservaring en vermindert het risico dat je emails als spam worden gemarkeerd.

Door de inschrijf- en uitschrijfvoorkeuren van je ontvangers te respecteren, bouw je een meer betrokken en loyaal publiek op, wat op lange termijn positief zal bijdragen aan je email deliverability.