De gids voor feestdagen marketing in 2023

Lees alles over marketing tijdens de feestdagen.

Email marketing software vanaf 8 / maand

Kies ook voor de beste email marketing software.

Probeer nu gratis

De feestdagen komen eraan, en als marketeer wil je klaarstaan om deze gouden kans te benutten. Welkom bij de ultieme gids voor feestdagenmarketing in 2023, waar we je alles vertellen dat je moet weten om je emailcampagnes tot een daverend succes te maken. Dit is geen doorsnee artikel; dit is jouw complete handleiding voor feestdagenmarketing. En wie zijn wij om je deze gids te bieden? Wij zijn Nextmessage, de #1 emailmarketingsoftware die je helpt je campagnes naar een hoger niveau te tillen.

Of je nu een webshop, groothandel, retailbedrijf of dienstverlener bent, de feestdagen zijn voor iedereen een cruciale periode. Consumenten zijn meer dan ooit bereid om te kopen, en bedrijven die hun marketing goed aanpakken, kunnen rekenen op uitstekende resultaten.

Snelle navigatie

De kracht van feestdagen marketing

Waarom zijn feestdagen belangrijk voor marketeers?

De feestdagen zijn niet alleen een tijd van vreugde en samenzijn, maar ook een gouden periode voor marketeers. Tijdens deze periodes zijn consumenten meer geneigd om aankopen te doen, wat een enorme kans biedt voor bedrijven om hun omzet te verhogen. Of het nu gaat om Kerstmis, Pasen of speciale evenementen zoals Black Friday, deze momenten zijn essentieel om je marketinginspanningen op te voeren.

Statistieken en cijfers die het belang van feestdagenmarketing benadrukken

Als we kijken naar de cijfers, wordt het snel duidelijk hoe belangrijk feestdagen zijn in de marketingwereld. Volgens onderzoek kan de omzet tijdens de feestdagen met wel 30% toenemen in vergelijking met andere maanden. Bovendien zijn mensen tijdens feestdagen meer geneigd om impulsieve aankopen te doen, wat een extra stimulans biedt om je marketingstrategieën af te stemmen op deze periodes.

Hoe feestdagen de koopbereidheid van consumenten beïnvloeden

De feestdagen hebben een uniek effect op het koopgedrag van consumenten. De sfeer van vreugde en vrijgevigheid maakt dat mensen meer bereid zijn om te besteden. Dit is het moment waarop ze op zoek gaan naar geschenken, speciale aanbiedingen en unieke producten. Bovendien neemt ook het internetverkeer toe, wat resulteert in meer kansen om nieuwe klanten te bereiken via online kanalen zoals emailmarketing.

Het is belangrijk om als marketeer in te spelen op deze seizoensgebonden kansen. Met de juiste planning en strategie kan je effectieve emailcampagnes opzetten die de aandacht van je doelgroep trekken en de conversie tijdens de feestdagen verhogen. Daarom is het de perfecte tijd om alle mogelijkheden van Nextmessage te benutten, van geautomatiseerde campagnes tot aan persoonlijke emailsjablonen, om je feestdagenmarketing te optimaliseren.

Feestdagen marketingstrategieën

Doelgroepsegmentatie

Het belang van doelgroepsegmentatie tijdens de feestdagen
Een van de meest effectieve manieren om het maximale uit je feestdagenmarketing te halen, is het segmenteren van je doelgroep. Segmentatie zorgt ervoor dat je de juiste boodschap naar de juiste mensen stuurt, wat de kans op conversie aanzienlijk vergroot. Tijdens de feestdagen, wanneer de inboxen van mensen vol zitten met aanbiedingen en promoties, is het cruciaal dat jouw boodschap zich onderscheidt en relevant is voor de ontvanger.

Hoe Nextmessage kan helpen bij het segmenteren van emaillijsten

Nextmessage biedt geavanceerde tools voor het segmenteren van je emaillijsten, waardoor je op een meer gerichte en gepersonaliseerde manier met je klanten kunt communiceren. Je kunt segmenten maken op basis van koopgedrag, geografische locatie, eerdere interacties met emails en nog veel meer. Dit maakt het eenvoudiger om specifieke feestdagenaanbiedingen te sturen naar klanten die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Voorbeeld: segmentatie in praktijk

Stel, je hebt een webshop die zowel kleding als elektronica verkoopt. Voor de feestdagen heb je speciale aanbiedingen voor beide categorieën. Met Nextmessage kun je je emaillijst segmenteren op basis van eerdere aankopen, zodat je mensen die eerder kleding hebben gekocht, een gepersonaliseerde email stuurt met je beste kledingaanbiedingen, en hetzelfde doet voor klanten die eerder interesse hebben getoond in elektronica.

Door op deze manier te segmenteren, zorg je ervoor dat je boodschap relevant is voor de ontvanger, wat de kans op conversie tijdens deze competitieve periode aanzienlijk kan verhogen.

Content creatie

Het creëren van boeiende en relevante feestelijke content
Tijdens de feestdagen zijn consumenten overspoeld met marketingboodschappen, zowel online als offline. Om op te vallen tussen de massa, is het cruciaal om content te creëren die niet alleen boeiend maar ook relevant is. Het gaat niet alleen om het aanbieden van kortingen of speciale deals; het gaat erom een verhaal te vertellen dat resoneert met je doelgroep en hen aanzet tot actie.

Voorbeelden van succesvolle feestdagen emailcampagnes

Een goed voorbeeld is een emailcampagne die niet alleen de nieuwste feestelijke producten benadrukt, maar ook tips geeft over hoe deze te gebruiken of te combineren met andere producten. Je kunt ook denken aan het creëren van ‘how-to’ gidsen, recepten of zelfs feestelijke quizzen die je publiek entertainen en tegelijkertijd waarde bieden.

Hoe Nextmessage helpt bij content creatie

Met Nextmessage heb je de mogelijkheid om je content naar een hoger niveau te tillen door gebruik te maken van onze geavanceerde personalisatiefuncties. Dit maakt het mogelijk om dynamische content in te voegen, zoals de naam van de klant of aanbevelingen op basis van eerdere aankopen. Daarnaast kunnen onze analysetools je waardevolle inzichten bieden in wat werkt en wat niet, zodat je je strategie kunt aanpassen voor toekomstige campagnes.

Tips voor het maken van onweerstaanbare feestelijke content

 • Gebruik aantrekkelijke visuals: mensen zijn visueel ingesteld. Zorg daarom voor hoogwaardige afbeeldingen en ontwerpen die je boodschap versterken.
 • Speel in op emoties: feestdagen zijn emotioneel beladen momenten. Probeer deze emoties op een positieve manier te triggeren in je marketingmateriaal.
 • Bied exclusieve deals: maak je aanbiedingen zo onweerstaanbaar dat mensen haast niet anders kunnen dan op de ‘koop nu’ knop klikken.
 • Wees tijdig: begin vroeg met je feestdagenmarketing om een top-of-mind bewustzijn te creëren bij je doelgroep. Hiermee heb je een voorsprong op de concurrentie.

Timing en planning

Het opstellen van een marketingkalender voor feestdagen
Het succes van je feestdagenmarketing hangt grotendeels af van timing en planning. Een goed uitgedachte marketingkalender kan je helpen om je activiteiten te structureren en je inspanningen te optimaliseren. Hierin noteer je niet alleen welke emails je wanneer uitstuurt, maar ook welke sociale media posts je publiceert, welke blogartikelen je post en welke andere promotieactiviteiten je onderneemt.

Het plannen van emailverzendingen voor maximale impact

De beste tijd om een email te verzenden kan variëren, maar over het algemeen zijn er bepaalde dagen en tijden die beter presteren dan andere. Dit is vooral belangrijk tijdens de feestdagen, wanneer mensen meer geneigd zijn om hun emails te controleren op aanbiedingen en promoties. Door te testen en data te analyseren, kun je de optimale tijden voor je emailverzendingen bepalen.

Hoe Nextmessage je kan ondersteunen

Met de geavanceerde planningstools van Nextmessage kun je emails vooraf instellen om te verzenden op specifieke data en tijden, wat je helpt om je marketingkalender tot op de minuut nauwkeurig te volgen. Bovendien kunnen onze analytische tools je inzicht geven in wanneer je emails de hoogste open- en klikfrequenties bereiken, zodat je je toekomstige campagnes daarop kunt afstemmen.

Praktische tips voor timing en planning

 • Begin vroeg: probeer minstens een maand voor de feestdagen te beginnen met het sturen van gerichte emails.
 • Plan follow-up emails: als je een speciale aanbieding of promotie hebt, overweeg dan om een serie follow-up emails te plannen om de urgentie te verhogen.
 • Maak gebruik van belangrijke data: zorg ervoor dat je speciale aanbiedingen en promoties plant rondom belangrijke winkeldagen zoals Black Friday of Cyber Monday.
 • Test en optimaliseer: het is belangrijk om voortdurend te testen en bij te stellen. Gebruik A/B-tests om de beste tijdstippen en dagen voor emailverzending te ontdekken.

Personalisatie

Hoe personalisatie de betrokkenheid van de ontvangers verhoogt

Een van de sleutels tot succesvolle feestdagenmarketing is personalisatie. Klanten krijgen dagelijks talloze emails, dus het is belangrijk dat jouw bericht opvalt. Personalisatie kan hierbij helpen. Door de naam van de klant, eerdere aankoopgeschiedenis of andere persoonlijke details te gebruiken, maak je je emails relevanter en boeiender.

Gebruik van gepersonaliseerde emailsjablonen in Nextmessage

Nextmessage biedt de mogelijkheid om emails te personaliseren op basis van een scala aan klantgegevens. Met onze gebruiksvriendelijke sjablonen kun je eenvoudig persoonlijke details invoegen, zoals de naam van de klant of productaanbevelingen gebaseerd op eerdere aankopen. Zo maak je je feestdagenmarketing niet alleen persoonlijk maar ook effectief.

Waarom personalisatie werkt

Studies hebben aangetoond dat gepersonaliseerde emails een veel hogere open- en klikfrequentie hebben dan generieke emails. Dit is vooral belangrijk tijdens de feestdagen, wanneer consumenten worden overspoeld met marketingmateriaal.

Tips voor effectieve personalisatie

 • Ga verder dan de naam: gebruik andere vormen van personalisatie, zoals locatie of aankoopgeschiedenis, om je berichten nog relevanter te maken.
  Maak het relevant: zorg ervoor dat je gepersonaliseerde content ook daadwerkelijk toegevoegde waarde biedt. Een persoonlijke begroeting is een goed begin, maar gepersonaliseerde aanbiedingen zijn nog effectiever.
 • Test je aanpak: net als bij elk ander aspect van marketing, is het belangrijk om te testen wat werkt. Experimenteer met verschillende vormen van personalisatie om te zien wat het meest effectief is voor jouw doelgroep.

Gebruik van automatisering

Automatiseringstools om marketingcampagnes te vereenvoudigen

Het gebruik van automatisering in je feestdagenmarketing kan je enorm veel tijd en moeite besparen. Automatiseringstools stellen je in staat om emails vooraf in te plannen, klantsegmentatie toe te passen en zelfs persoonlijke aanbevelingen te doen, allemaal zonder handmatige tussenkomst.

Praktische voorbeelden van emailautomatisering voor feestdagen

Denk aan geautomatiseerde welkomstmails voor nieuwe abonnees met een speciale feestdagenkorting, of het versturen van herinneringsmails voor verlaten winkelwagens met feestelijke aanmoedigingen. Door het automatiseren van deze processen, zorg je voor een consistente en gepersonaliseerde klantervaring.

Hoe Nextmessage je kan helpen bij het automatiseren

Nextmessage biedt verschillende automatiseringsopties die je kunnen helpen bij het opzetten van je feestdagenmarketingcampagnes. Van het automatisch segmenteren van je emaillijst tot het inplannen van een serie emails, onze software biedt je de tools om je marketinginspanningen te stroomlijnen.

Tips voor het gebruik van automatisering tijdens de feestdagen

 • Plan vooruit: zet je geautomatiseerde emails op tijd klaar, zodat je tijdens de drukke feestdagenperiode geen belangrijke momenten mist.
 • Maak het persoonlijk: automatisering betekent niet dat je inlevert op personalisatie. Integreer klantgegevens in je geautomatiseerde emails voor een persoonlijk tintje.
 • Monitor en pas aan: zorg ervoor dat je de prestaties van je geautomatiseerde emails bijhoudt en wees bereid om aanpassingen te maken voor de beste resultaten.

Specifieke doelgroepen en feestdagen marketing

Webshops

Hoe webshops kunnen profiteren van feestdagenmarketing varieert sterk afhankelijk van hun productaanbod en klantenbestand. Wat wel algemeen geldt, is dat de feestdagen een uitstekend moment zijn om verkoopcijfers te verhogen en nieuwe klanten aan te trekken.

Hier zijn enkele ideeën:

 • Flash-verkopen van 24 uur om urgentie te creëren.
 • Digitale adventskalenders die dagelijks een nieuw product of aanbieding onthullen.
 • Gift guides voor verschillende demografieën zoals ‘cadeaus voor haar’, ‘cadeaus voor hem’, en ‘cadeaus onder €20’.
 • Gratis inpakservice om de meerwaarde te bieden.
 • Limited edition feestdagenproducten of -bundels.
 • Verlengde retourperiode voor feestdagaankopen.
 • Tijdgebonden kortingscodes verspreid via email en sociale media.
 • Feestelijke quizzen of games die klanten kunnen spelen voor kortingen.
 • Countdown-timers voor last-minute kerstinkopen.
 • Gratis express verzending voor late kerstshoppers.

Groothandels

Voor groothandels liggen de uitdagingen en kansen anders. Het is niet alleen van belang om aan de eindgebruiker te denken maar ook aan de retailers die mogelijk grote orders plaatsen ter voorbereiding op het feestseizoen.

Hier zijn enkele ideeën:

 • Bulk-aanbiedingen gericht op retailers voor het feestseizoen.
 • Early-bird specials voor het vroeg inkopen van feestdagenvoorraad.
 • Samengestelde kerstpakketten voor doorverkoop.
 • Seizoensgebonden marketingmaterialen voor retailers.
 • Kortingen op producten die populair zijn tijdens de feestdagen.
 • Geschenkverpakkingen of displays voor retailers.
 • Speciale openingstijden of versnelde verzendopties.
 • Netwerkevenementen of webinars met focus op feestdagenverkoop.
 • Exclusieve online portals met speciale aanbiedingen.
 • Loyaltyprogramma’s met extra punten tijdens de feestdagen.

Retail

Retailers hebben een breed scala aan mogelijkheden voor feestdagenmarketing, van speciale in-store evenementen tot online campagnes. De truc is om te weten wat je klanten willen en hoe je hen dit op een aantrekkelijke manier kunt bieden.

Hier zijn enkele ideeën:

 • In-store evenementen zoals een bezoek van de Kerstman of een koor.
 • Thema-etalages of in-store displays.
 • ’12 dagen van Kerst’-promotie met dagelijkse aanbiedingen.
 • Verlengde openingstijden in de aanloop naar de feestdagen.
 • Gratis cadeauverpakking of gepersonaliseerde boodschappen.
 • Click-and-collect service voor last-minute shoppers.
 • VIP-avonden voor loyale klanten met speciale aanbiedingen.
 • Kerstmarkten of pop-up shops.
 • Contactloze betalingsopties en snelle check-outs.
 • Mobiele verkopers in de winkel voor piekmomenten.

Dagattracties

Marketing voor dagattracties tijdens de feestdagen vereist een andere benadering. Hier draait het allemaal om het creëren van unieke ervaringen die mensen aantrekken om hun vrije dagen op jouw locatie door te brengen.

Hier zijn enkele ideeën:

 • Thema-avonden zoals “Winter Wonderland” of “Halloween Horror Nights”.
 • Speciale feestdagentickets met extra’s zoals gratis drankjes of merchandise.
 • Familiepakketten of groepskortingen.
 • Seizoensgebonden eten en drinken in thema.
 • Interactieve speurtochten of activiteiten voor kinderen.
 • Feestelijke parades of shows.
 • Seizoensgebonden foto-ops en selfie-stations.
 • Early-bird tickets voor het nieuwe jaar.
 • Speciale merchandise zoals ornamenten of kalenders.
 • Georganiseerde events zoals workshops of lezingen in thema.

Evenementen

De promotie van evenementen tijdens de feestdagen vraagt om een zorgvuldige planning en strategie om ervoor te zorgen dat jouw evenement opvalt in een vaak verzadigde markt.

Hier zijn enkele ideeën:

 • Early-bird of VIP-tickets met feestelijke korting.
  Limited edition merchandise zoals feestdagen-T-shirts of mokken.
 • Thema-avonden zoals een ‘Nieuwjaarsgala’ of ‘Kerst Sing-Along’.
 • Bundelaanbiedingen voor meerdere evenementen.
 • Speciale gasten of artiesten die aansluiten bij het feestdagenthema.
 • Virtuele evenementen of livestreams voor wie niet persoonlijk kan komen.
 • Flash-verkopen of ‘dagdeals’ voor tickets.
 • Gepersonaliseerde reminders of aftelklokken via email en sociale media.
 • Partnerschappen met lokale bedrijven voor kruispromotie.
 • Interactieve elementen zoals een fotocabine of feestelijke wedstrijden.

Dienstverlening

Voor dienstverleners zoals consultants of schoonmaakdiensten bieden de feestdagen zowel uitdagingen als kansen. Speciale aanbiedingen of pakketten kunnen een effectieve manier zijn om nieuwe klanten aan te trekken.

Hier zijn enkele ideeën:

 • Feestelijke kortingen of promoties op bestaande diensten.
 • Cadeaubonnen voor last-minute geschenken.
 • Feestdagenpakketten die meerdere diensten combineren.
 • Gratis consultatie als een vakantiebonus.
 • Limited edition feestdagendiensten zoals een ‘Kerstman-schoonmaak’.
 • Seizoensgebonden nieuwsbrieven met tips en aanbiedingen.
 • Extra openingsuren of beschikbaarheid.
 • Klanten waarderen met een klein eindejaarsgeschenk.
 • Partnerschappen met andere lokale bedrijven voor speciale aanbiedingen.
 • Seizoensgebonden workshops of online cursussen.

Zakelijke dienstverlening

Zakelijke dienstverleners moeten tijdens de feestdagen vaak rekening houden met een langere verkoopcyclus of besluitvormingsproces. Desondanks kunnen de feestdagen een goed moment zijn om relaties met bestaande klanten te verdiepen en nieuwe leads te genereren.

Hier zijn enkele ideeën:

 • Eindejaarsreviews of planningssessies als speciaal aanbod.
 • Feestelijke netwerkevenementen of diners.
 • Webinars die focussen op trends of voorspellingen voor het nieuwe jaar.
 • Whitepapers of gidsen rondom het thema ‘Feestdagen en Zakendoen’.
 • Tijdelijke korting op jaarcontracten.
 • Speciale teambuilding activiteiten rondom de feestdagen.
 • Sponsoring van lokale feestelijke evenementen.
 • Aangepaste dienstverleningstijden tijdens de vakantieperiode.
 • Kerstkaarten of persoonlijke berichten naar bestaande klanten.
 • Gepersonaliseerde relatiegeschenken voor langdurige klanten.

Feestdagenmarketing trends voor 2023

Het nieuwe jaar komt eraan, en het is de perfecte tijd om een blik te werpen op de toekomst van feestdagenmarketing. Hoewel het altijd belangrijk is om je strategieën te baseren op bewezen tactieken, kunnen het identificeren en inspelen op nieuwe trends je een concurrentievoordeel geven. Hier zijn enkele van de meest opwindende trends in feestdagenmarketing voor 2024.

 • Duurzaamheid voorop: consumenten worden steeds milieubewuster, en dit weerspiegelt zich in hun koopgedrag tijdens de feestdagen. Van duurzaam verpakte producten tot aanbiedingen die liefdadigheidsacties ondersteunen, groene marketing is groot.
 • Hyperpersonalisatie: verder dan alleen de naam van de ontvanger in een email, hyperpersonalisatie betreft het aanbieden van productaanbevelingen en inhoud op basis van eerdere interacties en gedrag.
 • Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR): AR kan worden gebruikt voor virtuele productdemo’s, terwijl VR kan zorgen voor een meeslepende winkelervaring, bijvoorbeeld een virtuele rondleiding door een feestelijk ingerichte winkel.
 • Chatbots en AI-gedreven klantenservice: verwacht een toenemend gebruik van chatbots voor klantenservice en interactieve shopping assistenten.
 • Social Commerce: directe aankopen via sociale media platforms nemen toe, waardoor het makkelijker dan ooit wordt om een impulsieve aankoop te doen tijdens het scrollen.
 • Videocontent blijft koning: of het nu gaat om productdemo’s, behind-the-scenes looks, of storytelling, video is een van de meest boeiende vormen van content.
 • Voice Search en Smart Assistants: met meer mensen die voice-activated apparaten gebruiken, zal het optimaliseren voor voice search steeds belangrijker worden.
 • Lokale focus: lokale SEO en community engagement zullen belangrijk zijn, vooral voor kleinere bedrijven die willen concurreren met grote retailers.
 • Gepersonaliseerde email follow-ups: verwacht meer nadruk op follow-up emails die zijn afgestemd op de acties van de consument, zoals het verlaten van een winkelwagentje of het bekijken van bepaalde producten maar niet kopen.
 • Gamification: van eenvoudige spelletjes tot complexe apps, gamification-strategieën maken winkelen niet alleen leuk, maar ook boeiend.

Door deze trends in de gaten te houden en te integreren in je feestdagenmarketingstrategie, ben je goed voorbereid om het meeste uit het komende seizoen te halen. En met Nextmessage kun je veel van deze trends gemakkelijk implementeren, van hypergepersonaliseerde emailcampagnes tot automatisering en meer.