Email marketing ROI: wat levert het op?

Lees alles over maximale ROI uit email marketing.

Email marketing software vanaf 8 / maand

Kies ook voor de beste email marketing software.

Probeer nu gratis

Email marketing is een van de meest effectieve manieren om je doelgroep te bereiken, te engageren en uiteindelijk te converteren. Maar niet elke email die je verstuurt zal hetzelfde effect hebben op alle segmenten van je doelgroep. In een wereld waarin personalisatie en targeting steeds belangrijker worden, kan het begrijpen van de ROI (Return on Investment) per segment je een schat aan inzichten bieden.

In dit artikel gaan we dieper in op het concept van ROI in email marketing en waarom het zo cruciaal is om deze per segment te analyseren. We bespreken verschillende sectoren, van webshops tot zakelijke dienstverlening, om je een uitgebreid beeld te geven van hoe je ROI kunt meten en optimaliseren voor elk uniek segment van je doelgroep. Of je nu een ervaren marketeer bent of net begint met email marketing, dit artikel zal je waardevolle tips en strategieën bieden om je campagnes naar een hoger niveau te tillen.

Lees verder om te ontdekken hoe je de ROI van je email marketing campagnes per segment kunt meten en verbeteren, en waarom dit zo belangrijk is voor het langdurige succes van je marketinginspanningen.

Snelle navigatie

Wat is ROI?

ROI staat voor “Return on Investment”, oftewel rendement op investering in het Nederlands. Het is een financiële ratio die de winstgevendheid van een investering meet. In de context van email marketing vertegenwoordigt ROI de opbrengsten die je verdient in verhouding tot de kosten die je hebt gemaakt voor je email campagnes.

De formule

De formule voor het berekenen van ROI is vrij eenvoudig:

 

De uitkomst geeft je een percentage dat je vertelt hoeveel je hebt verdiend voor elke euro die je hebt geïnvesteerd. Als het percentage positief is, maak je winst. Als het negatief is, dan leid je verlies.

Het belang van ROI in email marketing

ROI is niet zomaar een getal; het is een krachtige indicator voor het succes van je email marketing activiteiten. Een hoge ROI betekent dat je strategie effectief is, wat er weer voor zorgt dat je met vertrouwen kunt blijven investeren in toekomstige campagnes. Hier zijn enkele redenen waarom ROI zo belangrijk is in email marketing:

 • Meetbaarheid: met ROI kun je de effectiviteit van verschillende campagnes objectief vergelijken.
 • Verantwoording: het helpt je om je marketingbudget te verantwoorden tegenover het management.
 • Optimalisatie: het biedt inzicht in welke elementen van je campagne goed presteren en welke verbetering behoeven.

Door je te richten op de ROI, kun je niet alleen het succes van je huidige campagnes meten, maar ook beter plannen voor toekomstige initiatieven.

Wat kun je meten?

Om de ROI van je email marketing te begrijpen, is het essentieel om te weten welke metrics je kunt en moet meten. Deze variabelen geven je niet alleen inzicht in het succes van je campagnes, maar helpen je ook om te identificeren waar er ruimte is voor verbetering.

 • Click-through ratio (CTR): dit is het percentage mensen dat op een link in je email klikt ten opzichte van het totaal aantal ontvangers. Een hoge CTR geeft aan dat je boodschap aanslaat en mensen aanzet tot actie.
 • Open ratio: dit percentage vertelt je hoeveel ontvangers je email daadwerkelijk hebben geopend. Een hoge open ratio is vaak een indicator van een sterke onderwerpregel en goede timing.
 • Deliverability: het percentage emails dat daadwerkelijk in de inbox van de ontvanger belandt en niet in de spamfolder. Voor een dieper inzicht in email deliverability, kun je dit gelinkte artikel raadplegen.
 • Omzet uit email: dit is de directe omzet die je genereert uit je email campagnes. Dit cijfer is van groot belang omdat het direct bijdraagt aan de ROI.
 • Groei van de maillijst: een groeiende maillijst kan een goede indicator zijn voor de lange termijn gezondheid van je email marketing inspanningen. Nieuwe abonnees betekenen nieuwe kansen voor omzet en engagement. Lees hier meer over emailadressen verzamelen.
 • Andere metrics: hoewel bovenstaande metrics cruciaal zijn, kunnen andere variabelen zoals bounce rate, engagement per email en kosten per lead ook nuttig zijn voor een meer holistisch beeld van je email marketing prestaties.

Hoe meten we bij Nextmessage?

Bij Nextmessage nemen we het meten van de ROI van email marketing zeer serieus. We begrijpen dat dit cruciaal is voor het succes van onze klanten. Daarom hebben we een aanpak en een reeks tools ontwikkeld die ervoor zorgen dat we zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk kunnen meten.

Onze aanpak

Onze strategie is erop gericht om continu data te verzamelen, analyseren en daarop te reageren. Dit doen we door:

 • Regelmatige monitoring van essentiële metrics zoals CTR, open ratio en deliverability.
 • Diepgaande analyse om de impact van elke campagne op de omzet te begrijpen.
 • Snelle iteraties en A/B-tests om campagnes te verfijnen en te optimaliseren.

Tools die we gebruiken

We gebruiken diverse tools om ons te helpen bij het meten van de ROI:

 • Nextmessage Dashboard: ons eigen platform biedt gedetailleerde statistieken en analyses.
 • Google Analytics: voor het tracken van gebruikersinteracties en omzet die via email campagnes worden gegenereerd.
 • CRM-systeem: voor het bijhouden van klantgegevens en het meten van klantbetrokkenheid.

Waarom onze methode werkt

Deze gecombineerde aanpak van constante monitoring, diepgaande analyse en het gebruik van meerdere tools stelt ons in staat om een gedetailleerd en accuraat beeld te krijgen van de ROI van onze email marketing campagnes. Zo kunnen we, en daarmee ook onze klanten, datagestuurd beslissingen nemen voor toekomstige inspanningen.

Strategieën om de ROI te verbeteren

Een hoge ROI is het ultieme doel voor elke email marketing campagne. Maar hoe kun je dit bereiken? Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt implementeren om je ROI te optimaliseren.

 • Personalisatie: de tijden van generieke emails zijn voorbij. Klanten verwachten nu content die op hen is afgestemd. Personalisatie kan variëren van het simpelweg noemen van de naam van de klant tot het aanbieden van productaanbevelingen op basis van hun koopgedrag.
 • Segmentatie: niet elke klant is hetzelfde, en daarom zou je email content dat ook niet moeten zijn. Segmenteer je email lijst op basis van verschillende factoren zoals koopgeschiedenis, locatie, of interactieniveau om relevantere berichten te sturen.
 • A/B-tests: A/B-tests zijn een uitstekende manier om te ontdekken wat echt werkt voor je doelgroep. Of het nu gaat om de onderwerpregel, call-to-action, of de tijd van verzenden, A/B-tests kunnen je waardevolle inzichten geven om je strategie te optimaliseren.
 • Timing en frequentie: de tijd waarop en hoe vaak je emails verstuurt, kan een grote invloed hebben op je ROI. Test verschillende tijdstippen en dagen van de week om te ontdekken wanneer je doelgroep het meest betrokken is.
 • Relevante content: niets kan de ROI meer schaden dan irrelevante of nutteloze content. Zorg ervoor dat elke email waarde biedt aan de ontvanger, of dat nu is door educatieve inhoud, speciale aanbiedingen, of updates.

Email marketing ROI per segment

In email marketing is het van cruciaal belang om te begrijpen dat niet elk segment van je doelgroep op dezelfde manier reageert op je campagnes. Verschillende segmenten kunnen heel verschillende ROI’s hebben. Daarom is het belangrijk om deze cijfers apart te meten en te analyseren.

 • Webshops: voor webshops is email marketing vaak een directe drijfveer voor sales. Het tracken van metrics zoals click-throughs naar productpagina’s en uiteindelijke aankopen is essentieel om de ROI in deze sector te begrijpen.
 • Groothandels: in de B2B-sector, en met name bij groothandels, is de verkoopcyclus vaak langer. Hier moet de ROI mogelijk ook over een langere termijn worden gemeten, met een focus op leadgeneratie en relatiebeheer.
 • Retail: retailers kunnen email marketing inzetten voor een scala aan doeleinden: van het bevorderen van in-store bezoeken tot online aankopen. Het is belangrijk om deze verschillende conversiepaden te begrijpen en apart te meten.
 • Dagattracties: voor dagattracties zoals pretparken en musea kan email marketing een rol spelen in het stimuleren van ticketverkopen en seizoenspassen. Het is ook een goede manier om bezoekers te informeren over nieuwe attracties of evenementen.
 • Evenementen: bij het organiseren van evenementen is timing alles. Hier kan het meten van de ROI ook seizoensgebonden zijn, gericht op piekverkoopmomenten van tickets.
 • Dienstverlening: in de dienstensector is de focus vaak op relatiebeheer en klantretentie. Het meten van klanttevredenheid en verlengingspercentages kan hier een belangrijke rol spelen in het begrijpen van de ROI.
 • Zakelijke dienstverlening: in de zakelijke dienstverlening kan de ROI vaak worden gemeten aan de hand van leadgeneratie en het sluiten van langdurige contracten. De verkoopcyclus is hier vaak langer, en dus is geduld en een langetermijnstrategie vereist.