Black friday voor webshops: de complete gids

Lees alles Black Friday marketing voor webshops.

Email marketing software vanaf 8 / maand

Kies ook voor de beste email marketing software.

Probeer nu gratis

Black Friday is zonder twijfel een van de belangrijkste dagen in het e-commerce landschap. Met miljarden euro’s aan omzet die wereldwijd op één dag worden gegenereerd, is het van cruciaal belang om je marketingstrategie tot in de puntjes voor te bereiden.

In dit artikel behandelen we verschillende facetten van Black Friday-marketing, van het belang van goede voorbereiding en planning, tot specifieke marketingstrategieën zoals emailmarketing en social media. We gaan in op veelvoorkomende valkuilen en geven tips over hoe je deze kunt vermijden. Of je nu een e-commerce gigant bent of een kleine webshop, deze gids heeft de juiste informatie voor elk kennisniveau.

Snelle navigatie

Waarom Black Friday zo belangrijk is

Black Friday staat bekend als de grootste winkeldag van het jaar en voor goede reden. Dit is de dag waarop veel consumenten zich voorbereiden op het winkelseizoen van de feestdagen en retailers enorme kortingen aanbieden om shoppers aan te trekken. Maar waarom is Black Friday zo belangrijk, vooral voor webshops? Laten we eens kijken.

Oorsprong en belang

 • Oorsprong in de VS maar nu een wereldwijd fenomeen
  Traditioneel de dag na Thanksgiving, het startschot voor het feestdagen winkelseizoen
  Belang van deze dag voor het behalen van jaarlijkse omzetdoelen

Overweldigende statistieken

 • Verkoopcijfers en traffic statistieken die het belang onderstrepen
 • Percentage van de jaarlijkse omzet dat vaak tijdens deze periode wordt behaald
 • Vergelijking met andere belangrijke winkeldagen zoals Cyber Monday en Boxing Day

Koopbereidheid van consumenten

 • Psychologische factoren die bijdragen aan verhoogde koopbereidheid
 • Consumenten zijn meer geneigd om nieuwe merken en producten uit te proberen dankzij de aantrekkelijke kortingen

Concurrentievoordeel

 • Unieke mogelijkheid om je te onderscheiden van concurrenten
 • Kans om oude voorraad te ruimen en ruimte te maken voor nieuwe producten
 • Het opbouwen van merkbekendheid en klantloyaliteit

Internationale kansen

 • Black Friday is niet meer alleen een Amerikaans fenomeen; het is wereldwijd
 • Mogelijkheid om nieuwe markten aan te boren en internationale verkoop te stimuleren

Digitalisering en online shopping

 • Verschuiving van fysieke winkels naar online winkelen, versneld door de pandemie
 • Kans om gebruik te maken van emailmarketing, iets waar Nextmessage sterk in is, om consumenten direct te bereiken

Door deze factoren te begrijpen en erop in te spelen, kun je als webshop je voordeel doen met Black Friday. Of je nu een klein bedrijf bent dat net begint of een gevestigde retailer, Black Friday biedt een ongekende kans om je omzet te verhogen, je klantenbestand uit te breiden en je merk in de spotlight te zetten. En met de juiste strategie en tools, zoals Nextmessage, ben je goed uitgerust om van deze belangrijke winkeldag een groot succes te maken.

Het belang van emailmarketing tijdens Black Friday

Black Friday staat bekend als een van de drukste en meest winstgevende dagen van het jaar voor webshops. Het is een dag waarop klanten gretig op zoek gaan naar de beste deals en aanbiedingen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw webshop opvalt in de overvolle inboxen van klanten? Het antwoord is emailmarketing, en in dit deel van het artikel gaan we dieper in op waarom dit zo’n cruciaal onderdeel is van je Black Friday-strategie.

Effectiviteit van emailmarketing

Vergeleken met andere kanalen is emailmarketing een van de meest kosteneffectieve en gerichte vormen van online marketing. Volgens diverse onderzoeken biedt emailmarketing een ROI (Return On Investment) die veel hoger is dan die van andere digitale marketingkanalen zoals sociale media en PPC (Pay Per Click). Het stelt je in staat om een directe en persoonlijke relatie met je klanten op te bouwen, wat cruciaal is voor het succes van je Black Friday-campagnes.

Hoe Nextmessage kan bijdragen aan een succesvolle Black Friday

Bij Nextmessage begrijpen we het belang van een goed geplande en uitgevoerde emailmarketingstrategie, vooral tijdens Black Friday. Onze software is ontworpen om je emailcampagnes te automatiseren en te personaliseren. We helpen je bij het segmenteren van je klantenbestand, zodat je gerichte aanbiedingen kunt sturen die resoneren met verschillende groepen. Bovendien bieden we proactieve ondersteuning en feedback om ervoor te zorgen dat je campagnes succesvol zijn.

Een paar functies van Nextmessage die je Black Friday-campagnes kunnen boosten zijn:

 • Automatisering van emailreeksen
 • Gedetailleerde analytics en rapportages
 • A/B-tests voor optimalisatie

Door gebruik te maken van Nextmessage, kun je niet alleen je emailcampagnes verbeteren, maar je kunt er ook voor zorgen dat je meetbare resultaten behaalt die bijdragen aan het algehele succes van je Black Friday-verkoop.

Voorbereidingsfase: strategie en planning

Zoals het gezegde luidt: een goede voorbereiding is het halve werk. Dit is zeker het geval als het gaat om Black Friday, een van de belangrijkste retailmomenten van het jaar. Een succesvolle Black Friday-campagne vereist grondige voorbereiding en strategische planning. In dit deel van het artikel bespreken we de belangrijke stappen die je moet nemen om goed voorbereid te zijn.

Marktonderzoek en concurrentieanalyse

Voordat je begint met het plannen van je Black Friday-campagnes, is het cruciaal om de markt en je concurrenten te begrijpen. Beantwoord vragen als:

 • Wat zijn de populaire producten dit seizoen?
 • Welke aanbiedingen en kortingen bieden concurrenten?
 • Wat zijn de verwachtingen van je klanten?

Door dit soort vragen te beantwoorden, kun je je strategie afstemmen op wat er in de markt speelt en je onderscheiden van de concurrentie.

Het opstellen van een Black Friday-marketingkalender

Timing is alles als het gaat om Black Friday. Daarom is het opstellen van een gedetailleerde marketingkalender essentieel. Deze kalender moet een overzicht geven van:

 • Wanneer je begint met teaser-campagnes
 • De planning van belangrijke emails en social media posts
 • De looptijd van je aanbiedingen en promoties

Een goed geplande kalender helpt je om je marketinginspanningen te coördineren en zorgt ervoor dat je team goed is voorbereid.

Voorraadbeheer en website voorbereiding

Zorg ervoor dat je voldoende voorraad hebt van de producten die je gaat promoten. Niets is frustrerender voor klanten dan een uitverkocht product. Zorg er ook voor dat je website klaar is om het verhoogde verkeer aan te kunnen. Test de laadsnelheid, zorg voor een mobielvriendelijke ervaring en bereid je klantenserviceteam voor op veel vragen.

Marketingstrategieën en tactieken

Emailmarketing campagnes

Als je de aandacht van je doelgroep wilt trekken te midden van alle Black Friday-drukte, dan zijn emailmarketing campagnes de sleutel. In dit segment gaan we in op de verschillende typen emailcampagnes die je kunt gebruiken om je Black Friday-verkopen een boost te geven.

Pre-Black Friday aankondigingen

Begin met het opbouwen van de anticipatie voordat Black Friday daadwerkelijk aanbreekt. Stuur een reeks teaser emails om klanten een voorproefje te geven van wat ze kunnen verwachten. Dit helpt om de opwinding op te bouwen en kan zelfs leiden tot mond-tot-mondreclame, waardoor je bereik verder wordt vergroot.

Dagelijkse deals en flash sales

Tijdens de Black Friday-periode is het een goed idee om dagelijkse deals of flash sales aan te bieden. Deze tijdelijke aanbiedingen kunnen in emails worden gecommuniceerd om klanten aan te moedigen snel actie te ondernemen. Vergeet niet om een duidelijke call-to-action en een afteltimer op te nemen om het gevoel van urgentie te vergroten.

Aftellen tot Black Friday

Een aftellende klok tot de start van Black Friday kan helpen om een gevoel van urgentie en anticipatie te creëren. Deze aftelklok kan een vast onderdeel zijn van je emailcampagnes die leiden naar de grote dag. Het aftellen kan worden gecombineerd met kleine “sneak peeks” van aanbiedingen of andere exclusieve inhoud.

Gebruik van Nextmessage voor het optimaliseren van je campagnes

Het uitvoeren van al deze campagne-ideeën is een enorme taak, maar Nextmessage kan het je een stuk gemakkelijker maken. Met functies als automatisering, segmentatie en analytics, kun je:

 • Emails automatisch versturen op basis van vooraf ingestelde triggers
 • Verschillende klantsegmenten gerichte berichten sturen
 • De prestaties van je campagnes in real-time volgen

Door Nextmessage in je emailmarketingstrategie te integreren, kun je je emails niet alleen personaliseren maar ook optimaliseren om de hoogste conversies te behalen

Social Media marketing

Social media is een essentieel platform om je merk en aanbiedingen te promoten, vooral tijdens de Black Friday-periode wanneer iedereen op zoek is naar de beste deals. Een goed doordachte social media strategie kan je helpen om met je publiek te communiceren, je bereik te vergroten en je verkoop te stimuleren. In dit deel van het artikel gaan we dieper in op enkele effectieve social media marketingtechnieken voor Black Friday.

Gebruik van hashtags zoals #BlackFriday2023

Het gebruik van populaire en relevante hashtags kan je posts meer zichtbaar maken en je bereik vergroten. Overweeg hashtags als #BlackFriday2023, #BesteDeals, en je eigen merkgebonden hashtags om in de conversatie te duiken en de aandacht op jouw aanbiedingen te vestigen.

Social media giveaways en wedstrijden

Een van de meest effectieve manieren om engagement en opwinding rond je merk te creëren, is door giveaways of wedstrijden te houden. Moedig mensen aan om je pagina te volgen, een bericht te delen of een vriend te taggen om kans te maken op een prijs. Dit kan je niet alleen nieuwe volgers opleveren maar ook de aandacht vestigen op je Black Friday-aanbiedingen.

Integratie met emailmarketing

Vergeet niet om je social media-inspanningen te koppelen aan je emailmarketingcampagnes. Je kunt bijvoorbeeld een speciale aanbieding onthullen in een email en je publiek op social media aansporen om zich aan te melden voor je nieuwsbrief om deze deal te ontgrendelen. Dit creëert een gecombineerde marketingstrategie die meer touchpoints met je klanten mogelijk maakt.

User Generated Content (UGC)

Moedig tevreden klanten aan om hun ervaringen te delen en tag je merk in hun posts. Dit werkt als sociale bewijskracht en kan potentiële klanten overtuigen om bij jou te kopen. Je kunt deze UGC zelfs opnemen in je eigen social media-feed of website om authenticiteit en vertrouwen op te bouwen.

PPC en SEO

In de aanloop naar Black Friday is er veel concurrentie, niet alleen in winkels maar ook online. Daarom is het hebben van een robuuste PPC (Pay-Per-Click) en SEO (Search Engine Optimization) strategie van cruciaal belang. Deze tactieken zorgen ervoor dat je website en aanbiedingen zichtbaar zijn voor de juiste mensen op het juiste moment. Hier zijn enkele tips en best practices voor het gebruik van PPC en SEO tijdens de Black Friday-periode.

Zoekwoordstrategieën specifiek voor Black Friday

 • Kies zoekwoorden die gericht zijn op Black Friday shoppers, zoals “Black Friday aanbiedingen” of “beste Black Friday deals.”
 • Gebruik long-tail zoekwoorden die specifiek zijn voor jouw producten of diensten, zoals “Black Friday smartphone deals” voor een elektronicawinkel.
 • Update de meta-beschrijvingen en titeltags van je website om deze Black Friday-gerichte zoekwoorden te bevatten.

Budgetoverwegingen voor betaalde advertenties

 • Verhoog je advertentiebudget voor de Black Friday-periode om te concurreren met andere bedrijven die ook hun uitgaven opvoeren.
 • Houd de ROI (Return on Investment) in de gaten om er zeker van te zijn dat je uitgaven leiden tot een significante toename van het verkeer en de verkoop.

Geografische targeting en advertentieplanning

 • Maak gebruik van geografische targeting in je PPC-campagnes om advertenties te richten op locaties waar je verwacht veel verkopen te genereren.
 • Plan je advertenties zo in dat ze worden weergegeven op piekmomenten wanneer mensen waarschijnlijk online zoeken naar Black Friday-deals.

Optimaliseer voor mobiel

 • Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is, aangezien veel Black Friday-shopping tegenwoordig op mobiele apparaten gebeurt.
 • Overweeg het gebruik van Google’s AMP (Accelerated Mobile Pages) om de laadtijden op mobiele apparaten te versnellen.

Partnerschappen en influencer marketing

In het digitale tijdperk is het niet genoeg om alleen te vertrouwen op traditionele marketingkanalen. Partnerschappen en influencer marketing kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je Black Friday-marketingstrategie, vooral als je een breder publiek wilt bereiken. In dit deel gaan we in op hoe je deze tactieken effectief kunt inzetten.

Samenwerking met merken of influencers om bereik te vergroten

 • Zoek naar merken of influencers die goed aansluiten bij jouw doelgroep en waarden. Een partnerschap moet authentiek aanvoelen om geloofwaardig te zijn.
 • Maak gezamenlijke aanbiedingen of promoties die beide partijen ten goede komen. Bijvoorbeeld, een bundelproduct of een speciale kortingscode.

Affiliatiemarketing en gastblogs

 • Overweeg het gebruik van affiliatiemarketing waarbij andere websites jouw producten promoten in ruil voor een commissie op de verkopen.
 • Gastblogs kunnen ook een effectieve manier zijn om een nieuw publiek te bereiken. Schrijf waardevolle en informatieve artikelen voor blogs die jouw doelgroep leest.

Het belang van transparantie en authenticiteit

 • Zorg ervoor dat elke samenwerking transparant is voor het publiek. Als je met een influencer werkt, moeten ze duidelijk aangeven dat het om een gesponsorde post gaat.
 • Authenticiteit is cruciaal. Kies partners die echt geloven in jouw product of dienst, zodat hun aanbevelingen als oprecht worden ervaren.

Het meten van ROI

 • Net als bij elke andere marketingstrategie, is het belangrijk om de effectiviteit van je partnerschappen en influencer marketing te meten.
 • Gebruik speciale trackingcodes en kijk naar KPI’s zoals verkeer, betrokkenheid en conversies om het succes van je inspanningen te evalueren.

Personalisatie en segmentatie

In een tijd waarin consumenten dagelijks worden overspoeld met marketingboodschappen, is het belangrijk om je te onderscheiden. Personalisatie en segmentatie zijn daarom cruciale elementen in je Black Friday-marketingstrategie. Hieronder bespreken we enkele van de beste praktijken voor het effectief inzetten van deze technieken.

Klantsegmentatie voor gerichte emailcampagnes

 • Gebruik klantdata om je email lijst te segmenteren op basis van verschillende criteria zoals koopgedrag, geografische locatie of demografie.
 • Maak gepersonaliseerde emailberichten voor elk segment om de relevantie en betrokkenheid te verhogen. Dit kan resulteren in hogere open rates en meer conversies.

Gebruik van Nextmessage voor het automatiseren van gepersonaliseerde berichten

 • Met tools zoals Nextmessage kun je eenvoudig geautomatiseerde emails inrichten die zijn aangepast aan het gedrag en de voorkeuren van elke individuele klant.
 • Dit bespaart je tijd en zorgt voor een persoonlijke ervaring voor je klanten, wat de kans op een aankoop kan verhogen.

Personalisatie op de website

Als je de technologie ervoor hebt, overweeg dan om de content op je website aan te passen aan de individuele bezoeker. Dit kan zijn in de vorm van gepersonaliseerde aanbevelingen of speciale aanbiedingen.

A/B-testen voor maximale effectiviteit

 • Voer A/B-testen uit op je emailcampagnes en website om te ontdekken welke personalisatie- en segmentatiestrategieën het meest effectief zijn.
 • Dit helpt je om je aanpak te verfijnen en te zorgen dat je de beste resultaten behaalt.

Gebruik van data en analytics

Data en analytics spelen een sleutelrol in het begrijpen van het succes van je Black Friday-marketinginspanningen. Zonder het bijhouden en analyseren van de juiste metrics kun je niet weten welke strategieën effectief zijn en welke aanpassingen nodig zijn. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden.

Het monitoren van KPI’s zoals open rates, CTR en ROI

 • KPI’s (Key Performance Indicators) zoals open rates voor emails, Click-Through Rate (CTR) voor advertenties, en Return on Investment (ROI) zijn cruciaal voor het meten van het succes.
 • Gebruik deze KPI’s om de effectiviteit van je verschillende marketingkanalen te vergelijken en te zien waar je je inspanningen moet aanpassen of intensiveren.

Hoe je met Nextmessage je campagneprestaties kunt volgen

Nextmessage biedt uitgebreide analytics-tools die je inzicht geven in het gedrag van je klanten en de prestaties van je campagnes.
Maak gebruik van deze tools om te zien welke emails het meest effectief zijn, welke klantsegmenten het meest betrokken zijn, en nog veel meer.

Aanpassingen in real-time

Het mooie van digitale marketing is dat je niet hoeft te wachten tot een campagne is afgelopen om wijzigingen aan te brengen.
Als je ziet dat bepaalde aspecten van je campagne niet presteren zoals je had gehoopt, gebruik dan real-time data om aanpassingen te maken.

Langdurige impact meten

 • Vergeet niet dat de impact van je Black Friday-campagnes verder kan reiken dan alleen deze specifieke periode.
 • Kijk naar langere-termijn metrics zoals Customer Lifetime Value (CLV) om het totale effect van je inspanningen te begrijpen.

Black Friday marketing fails en hoe ze te vermijden

Zelfs met de beste voorbereidingen kunnen marketingcampagnes misgaan, en Black Friday is geen uitzondering. In dit onderdeel behandelen we veelvoorkomende fouten die marketeers maken tijdens Black Friday en geven we tips om ze te vermijden.

Te late planning

 • Black Friday-campagnes vragen om een gedegen planning. Een veelgemaakte fout is te laat beginnen met de voorbereidingen.
 • Voorkom dit door al maanden van tevoren je strategie te plannen en uit te voeren.

Gebrek aan personalisatie

 • In het tijdperk van gegevens is een gebrek aan personalisatie een grote misstap. Klanten verwachten relevante aanbiedingen en berichten.
 • Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van segmentatie en personalisatie in je emailcampagnes en op je website.

Overdaad aan promoties

 • Te veel promoties kunnen contraproductief werken en klanten overweldigen.
 • Kies in plaats daarvan voor gerichte aanbiedingen en deals die echt waarde bieden aan je klanten.

Slechte website-ervaring

 • Een langzame of ingewikkelde website kan bezoekers afschrikken, vooral tijdens een drukke periode als Black Friday.
 • Optimaliseer je website voor snelheid en gebruiksvriendelijkheid.
 • Zorg ook voor een efficiënte check-out procedure.

Niet voorbereid zijn op verkeerstoenames

 • Veel bedrijven onderschatten het aantal bezoekers dat hun website tijdens Black Friday zal bezoeken.
 • Test de schaalbaarheid van je website en zorg voor voldoende servercapaciteit om downtime te voorkomen.

Slechte voorraadbeheer

 • Niets is frustrerender voor klanten dan een uitverkocht product.
 • Zorg voor een adequaat voorraadbeheer om te voorkomen dat je populaire items snel uitverkocht raken.

Geen follow-up na Black Friday

 • Veel bedrijven beschouwen Black Friday als een eenmalige gebeurtenis en doen geen moeite om klanten te behouden.
 • Zorg voor een follow-upstrategie om de relatie met nieuwe klanten te onderhouden en ze te converteren naar loyale klanten.