Email testen: de complete gids voor het testen van email

Lees alles over de emails testen voor verzending.

Email marketing software vanaf 8 / maand

Kies ook voor de beste email marketing software.

Probeer nu gratis

In een tijd waarin digitale communicatie essentieel is, kunnen we allemaal wel wat meer inzicht gebruiken om onze email marketing te optimaliseren. Of je nu een beginnende ondernemer bent of een doorgewinterde marketeer, je vraagt je wellicht af hoe je de impact van je emails kunt maximaliseren. Je bent niet de enige. Een email verzenden is immers meer dan alleen op een knop drukken. Van het bedenken van een pakkende onderwerpregel tot het voorkomen van spamfilters, er zijn talloze variabelen die het succes van je emailcampagne kunnen maken of breken.

In dit artikel duiken we diep in de wereld van email testing. We gaan kijken naar het waarom, het hoe, en de tools die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je niet alleen de aandacht van je doelgroep trekt, maar ook waarde levert. Wil je weten hoe je je open rates kunt verbeteren? Of ben je benieuwd hoe je de perfecte CTA kunt maken? Lees dan verder en ontdek de antwoorden op deze vragen en meer.

Snelle navigatie

Waarom is het testen van emails belangrijk?

Het sturen van een email lijkt simpel: je schrijft een bericht, voegt wat afbeeldingen toe en klikt op ‘verzenden’. Maar de realiteit is dat er veel meer bij komt kijken als je wilt dat je email daadwerkelijk impact maakt. Het testen van emails is een cruciale stap in het maximaliseren van de effectiviteit van je email marketing campagnes. In dit deel gaan we in op waarom het testen van emails zo belangrijk is.

Verbeteren van open rates

 • Door het testen van verschillende onderwerpregels, kun je een beter inzicht krijgen in wat je doelgroep aanspreekt.
 • Hogere open rates betekenen meer zichtbaarheid en een grotere kans dat je boodschap wordt gehoord.

Verhogen van click-through rates

 • Het is niet voldoende als je email alleen wordt geopend; de inhoud moet ook actie stimuleren.
 • Door elementen zoals Call-to-Actions, knopontwerpen en linkplaatsing te testen, kun je erachter komen wat mensen ertoe aanzet om door te klikken.

Voorkomen van spamfilters

 • Het zou zonde zijn als je zorgvuldig opgestelde email in de spammap belandt.
 • Door bepaalde woorden of zinsneden die spamfilters activeren te vermijden, zorg je dat je email daadwerkelijk in de inbox van je ontvangers terechtkomt.

Verhogen van de algehele ROI

 • Elke verbetering die je aanbrengt door te testen, hoe klein ook, kan leiden tot een aanzienlijk hogere Return on Investment (ROI).
 • Dit komt doordat je meer betrokkenheid en meer conversies genereert, wat uiteindelijk leidt tot meer verkoop.

Het testen van emails lijkt misschien een tijdsintensieve taak, maar de voordelen zijn de moeite waard. Door regelmatig testen wordt elke email die je stuurt een kans om te leren, te optimaliseren en te groeien. Dus voordat je op die ‘verzend’ knop klikt, neem de tijd om te testen en je zult de vruchten plukken van je inspanningen.

Soorten emailtests

Je weet nu waarom het testen van emails zo belangrijk is, maar je vraagt je misschien af welke soorten tests er zijn en hoe je ze kunt uitvoeren. In dit deel gaan we dieper in op de verschillende soorten emailtests die je kunt doen om de effectiviteit van je campagnes te verhogen.

A/B-testen: wat is A/B-testen?

Bij A/B-testen maak je twee versies van een email: een ‘A’-versie en een ‘B’-versie. Deze twee versies verschillen op één specifiek element, zoals de onderwerpregel, CTA of afbeeldingen. Neem hiervoor de volgende twee stappen:

 • Verzend de A-versie naar een deel van je mailinglijst en de B-versie naar een ander deel.
 • Analyseer de resultaten om te zien welke versie beter presteert.

Spamfilter tests

 • Belang van het vermijden van spamfilters: als je email in de spammap belandt, is alle moeite voor niets geweest. Het is cruciaal om te weten hoe je dit kunt voorkomen.
 • Tools voor spamtesten: er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen te identificeren of je email risico loopt om als spam te worden gemarkeerd.

Responsiviteit testen

 • Testen op verschillende apparaten en email clients: mensen gebruiken verschillende apparaten en email clients om hun emails te lezen. Wat er goed uitziet in Gmail op een desktop, ziet er misschien niet goed uit op een iPhone in de Mail-app.
 • Belang van mobiel-vriendelijke emails: een groot deel van de emails wordt tegenwoordig op mobiele apparaten geopend. Zorg ervoor dat je emails er goed uitzien en functioneel zijn, ongeacht het apparaat.

Door verschillende soorten tests uit te voeren, kun je een goed afgerond beeld krijgen van hoe je emailcampagnes presteren en waar er ruimte is voor verbetering. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde email marketeer, het regelmatig testen van je emails is de sleutel tot succes.

Elementen om te testen

Je hebt nu een idee van de verschillende soorten tests die je kunt uitvoeren, maar welke elementen binnen je emails zou je moeten overwegen om te testen? Dit deel biedt je een overzicht van de kernonderdelen in je email die je kunt optimaliseren door middel van testen.

Onderwerpregels

 • Het belang van een pakkende onderwerpregel: de onderwerpregel is vaak het eerste dat een ontvanger ziet en kan het verschil maken tussen het openen of negeren van een email.
 • Voorbeelden en tips: test verschillende toonstijlen, urgentie of zelfs de lengte van de onderwerpregel om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep.

Inhoud en design

 • Tekst versus HTML: moet je email voornamelijk uit tekst bestaan of is een HTML-opmaak met afbeeldingen en links effectiever? Test beide varianten om erachter te komen.
 • Gebruik van afbeeldingen en links: afbeeldingen kunnen een email aantrekkelijker maken, maar te veel kan ook afleiden. Hetzelfde geldt voor links. Ontdek wat de juiste balans is voor jouw campagnes.

Call-to-Action (CTA)

 • Het belang van een duidelijke CTA: een duidelijke en aantrekkelijke CTA kan het verschil maken tussen een conversie en een gemiste kans.
 • Best practices voor effectieve CTA’s: experimenteer met de kleur, tekst en plaatsing van je CTA-knop om de click-through rates te verhogen.

Timing en frequentie

 • Beste tijd om te verzenden: is er een specifieke tijd of dag waarop je emails meer kans hebben om geopend te worden? Test verschillende tijdstippen om deze ‘sweet spot’ te vinden.
 • Frequentie van je emails: ontvangen mensen graag dagelijks een email van je, of is wekelijks meer dan genoeg? Te veel kan als spammy worden ervaren, terwijl te weinig je uit het zicht kan laten verdwijnen.

Door deze elementen in je emails te testen, kun je een diepgaand inzicht krijgen in wat echt resoneert met je doelgroep. Elk element, hoe klein ook, draagt bij aan het algehele succes van je emailcampagne. Dus begin met testen en blijf optimaliseren!

Hoe vaak moet je testen?

Het regelmatig testen van je emails is belangrijk, maar hoe vaak is ‘regelmatig’ precies? Je wilt immers niet te vaak testen en je ontvangers overspoelen, maar je wilt ook voldoende data verzamelen om betekenisvolle conclusies te kunnen trekken. In dit deel gaan we in op de frequentie waarmee je idealiter je emails zou moeten testen.

Aanbevelingen voor verschillende soorten campagnes

 • Nieuwsbrieven: voor nieuwsbrieven die wekelijks of maandelijks worden verzonden, is het raadzaam om minstens één keer per maand een A/B-test uit te voeren.
 • Promotiecampagnes: bij tijdsgevoelige promotiecampagnes, zoals een uitverkoop of een evenement, kun je overwegen om meerdere tests in een kort tijdsbestek uit te voeren om snel te optimaliseren.
 • Automatische emails: voor geautomatiseerde emails, zoals welkomstmails of verlaten winkelwagen-herinneringen, is het een goed idee om elk kwartaal te testen en te optimaliseren.
 • Belang van continue optimalisatie: de voorkeuren en het gedrag van je doelgroep kunnen veranderen. Daarom is het belangrijk om te blijven testen en je strategie aan te passen.
 • Seizoensgebonden en event-gebaseerd testen: houd rekening met seizoensgebonden fluctuaties of speciale evenementen. Bijvoorbeeld, het testen van je Kerstcampagnes zou al in oktober moeten beginnen om voldoende tijd te hebben voor aanpassingen.

Het is moeilijk om een one-size-fits-all antwoord te geven op de vraag hoe vaak je moet testen, omdat dit sterk afhangt van je specifieke situatie, doelgroep en type campagne. Echter, het kernpunt blijft: regelmatig en zorgvuldig testen is essentieel voor het bouwen en onderhouden van effectieve emailcampagnes. Dus stel een testplanning op en houd je eraan, en je zult ongetwijfeld de vruchten plukken van je inspanningen.

Tools voor het testen van emails

Je bent nu overtuigd van het belang van het testen van emails en je weet welke elementen je kunt testen. Maar welke tools zijn er beschikbaar om dit proces te vergemakkelijken? In dit deel bespreken we enkele handige tools die je kunnen helpen bij het effectief testen van je emailcampagnes.

A/B-testtools

 • Optimaliseer met ingebouwde functionaliteit: veel emailmarketingplatforms, zoals Nextmessage, hebben ingebouwde A/B-testfuncties die het gemakkelijk maken om verschillende varianten te creëren en de prestaties te meten.

Spamtest-tools

 • Mail-Tester: een gratis tool waar je een testemail naartoe kunt sturen om te zien of deze spamfilters activeert.
 • Litmus Spam Testing: een meer uitgebreide tool die je email test tegen verschillende spamfilters en je gedetailleerde rapporten geeft.

Responsiviteitstools

 • Email on Acid: deze tool maakt het mogelijk om te zien hoe je email eruitziet op verschillende apparaten en in verschillende emailclients.
 • Litmus: naast spamtesten biedt Litmus ook responsiviteitstests aan om ervoor te zorgen dat je email er goed uitziet, ongeacht waar deze wordt geopend.

Analysetools

 • Google Analytics: hoewel het geen email-specifieke tool is, kun je Google Analytics gebruiken om het verkeer en de conversies die je emailcampagnes genereren op je website te volgen.
 • UTM-tracking: maak gebruik van UTM-codes in je links om het gedrag van emailontvangers nauwkeurig te kunnen volgen.

Het kiezen van de juiste tools voor jouw specifieke behoeften is cruciaal voor het succesvol uitvoeren van tests. Door gebruik te maken van deze tools, kun je het giswerk uit het testproces halen en je beslissingen baseren op gedegen data. Dit zal je helpen bij het verfijnen en optimaliseren van je emailmarketingstrategie.